Thursday, November 23, 2006

Empat Purnama Berlalu Tanpa Kalam

Hampir empat bulan berlalu, kesibukan telah meragut kesempatan masa mencoretkan nukilan hikmah dalam blog ini. Dalam tempoh empat bulan tersebut pelbagai pengalaman sebagai pengembara ilmu telah ditelusuri. Kesempatan bermusafir hampir dua minggu di tanah besar Eropah telah menjadi satu memori penting dalam kamus kehidupan. Bermula dengan negara Perancis, kemudian turun sehingga ke Geneva, kemudian menyeberang ke Barat Jerman, melintasi Luxembourg dan Belgium sebelum kembali semula ke Perancis. Begitu banyak iktibar yang boleh dipelajari. Sekiranya diizinkan ALlah swt, catatan perjalanan itu akan dinukilkan untuk tatapan.

Dua minggu selepas kembali dari Eropah, bermusafir pula ke Scotland sehingga ke Edinburgh yang selalu di sebut sebagai antara bandar terindah di Eropah. Kali ini dengan tujuan untuk membentangkan kertas kerja dalam sebuah persidangan di Edinburgh University. Namun hambatan masa mendorong tidak begitu lama di Edinburgh kerana ada komitmen bersama sahabat-sahabat pengembara di Derby, England. Meninggalkan kota Edinburgh dengan tekad untuk mengunjunginya semula sekiranya ada kesempatan di lain masa.

Menjelang Ramadhan memasuki kembali ke bulan tarbiyah, serentak dengan melangkah semula ke medan ilmu bagi memperlengkapkan dan menggali hikmah yang semakin pudar. Kali ini benar-benar terasa menyahut seruan Rasulullah saw untuk menuntut ilmu sepanjang hayat. Kadang-kadang dapat merasai kerendahan hati al-Ghazali untuk terus menuntut ilmu walaupun beliau telah begitu dikenali sebagai ilmuan yang agung. Hampir sepanjang hari mula diluangkan untuk menyegarkan semula kamar ilmu yang telah lama tidak berpenghuni. Benarlah kata al-Syafie semakin banyak kita mempelajari ilmu terasa semakin banyak yang tidak kita ketahui.

Sepanjang Ramadhan kegiatan tidak terbatas dalam lingkungan ruang yang sempit. Sekali lagi bermusafir ke sebuah lagi negara Eropah yang agak terpencil di Barat sekali iaitu Republik Ireland. Sebuah pulau dan sebuah bangsa yang telah terbahagi dua. Demikianlah politik yang telah mencorakkan rupabentuk Geografi global dan bangsa-bangsa dalam dunia. Pada pengamatan yang singkat, bumi Ireland memang agak terpinggir tetapi ikatan 'keEropahan' semakin hari menenggelamkan konsep negara bangsa yang telah dirintis oleh Rousseau.

Setelah syawal berlalu, sedar tidak sedar hampir empat bulan tanpa kalam. Begitu banyak peristiwa yang tiada komentarnya. Dalam tempoh itu juga dua orang kenalan telah kembali menemui ALlah swt. Semoga Saudara Mazlan Ibrahim dan Ustazah Hayati Hassan ditempatkan ruhnya bersama para Nabi, Siddiqin, Syuhada dan Solehin. Terasa masih berhutang kepada mereka sekiranya tiada coretan kenangan dinukilkan untuk mereka. Semoga selepas ini kalam pengembara kembali bertinta.

No comments: